Χορευτικό Τμήμα Αγριάς - Δράκειας

Τα τμήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών της  δημοτικής κοινότητας Αγριάς – Δράκειας του ενιαίου δήμου  Βόλου, λειτουργούν   από το 1976 με στόχο την επιστημονική μελέτη του χορού, την   έρευνα, την προβολή, και την ανάδειξη της  πολιτιστικής κληρονομιάς   της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου και  των Β. Σποράδων αλλά και   του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου.

 

   Το χορευτικό τμήμα της   δημοτικής κοινότητας Αγριάς – Δράκειας είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού  (CID UNESCO) , υπό την αιγίδα της UNESCO και του θεάτρου Δόρα Στράτου, από το οποίο έχει λάβει  τιμητική διάκριση το 2011.

 

   Ιδιαίτερη αναφορά και καταγραφή του χορευτικού αλλά και της Ψαράδικης Βραδιάς Αγριάς γίνεται και στο βιβλίο « Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ », του κ. κ. Άλκη Ράφτη (προέδρου του Θεάτρου Δώρα Στράτου και μέλος του προεδρείου της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης της UNESCO ).
 

   Έχει συνεργαστεί με μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής και λαϊκής παράδοσης του τόπου μας (Δόμνα Σαμίου, Σίμων Καράς), καθώς και με σπουδαίες ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής (Χάλκινα Γουμένισσας, Επτάσημο, κ.α.).
 

   Διοργανώνει φεστιβάλ με χορευτικά τμήματα του Ελλαδικού χώρου, διεθνή φεστιβάλ με συμμετοχή από χώρες της Ευρώπης (Σλοβακία, Σερβία, Ρουμανία κ.α.), και την ετήσια ημερίδα με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας χορού με την συμμετοχή όλων των σχολείων της Αγριάς και της Δράκειας.
 

   Αναβιώνει τα ήθη και έθιμα της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου διατηρώντας τα αναλλοίωτα με σκοπό την ανάδειξη αλλά και την μετάδοση αυτών των εθίμων από γενιά σε γενιά (Αϊ Γιάννης ο Κλείδωνας, Χριστουγεννιάτικα κάλαντα με νταούλι και ζουρνά, Κουδουνάδες στις Αποκριές, Λαζαρίνες το Πάσχα, παραδοσιακά πανηγύρια, Ψαράδικη Βραδιά Αγριάς).
 

   Συμμετέχει σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
 

   Διαθέτει ιματιοθήκη με φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδας (Σκοπέλος, Πήλιο, Γιδά Ρουμλούκι, Μέτσοβο, Θάσος, Ρούμελη, Δεσφίνα, Ρόδος, Τρίκερι ).
 

   Υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος είναι ο καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Κωνσταντίνος Μούτος  www.moutos.gr