Αδελφότητα Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας «Το Κεράσοβο»

 Η Αδελφότητα Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας «ΤΟ ΚΕΡΑΣΟΒΟ»        ιδρύθηκε το 1959 από απόδημους Κερασοβίτες στην Αθήνα. Είναι    ένας πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικός και σκοπός της είναι    να ενισχύσει τους συνδετικούς δεσμούς των μελών, να συμβάλλει στην  διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να  προωθήσει αναπτυξιακές προτάσεις για το χωριό μας, τις ρίζες μας.
 

Ως τώρα, μετά από μισό αιώνα ιστορία, η προσφορά της είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Κατασκεύασε ξενώνα στο χωριό, εκδίδει τριμηνιαίο περιοδικό, διατηρεί ιστοσελίδα με τη διεύθυνση www.kerasovo.gr, διοργανώνει πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις όλο το χρόνο τόσο στο χωριό όσο και στην Αθήνα. Μερικές από αυτές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κερασοβίτικα» που γίνονται κάθε καλοκαίρι στο χωριό, εθελοντικές αιμοδοσίες για την Τράπεζα Αίματος, μαθήματα παραδοσιακών χορών, φυσιολατρικές εξορμήσεις στο Σμόλικα κ.ά. Διαθέτει 30 παραδοσιακές φορεσιές, αντρικές και γυναικείες, για τα χορευτικά της. Λειτουργεί τμήμα χορωδίας παραδοσιακών τραγουδιών. Το 2010 δημιούργησε Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο Παλαιό Σχολείο του χωριού με πάνω από 500 εκθέματα, όλα αντικείμενα του λαϊκού μας πολιτισμού.
 

Τελευταία δημιουργήθηκε στο υπόγειο του Ξενώνα καλαίσθητος χώρος δημιουργίας και αναψυχής για τις γυναίκες του χωριού. Το 2015 ξεκίνησε η λειτουργία Παραρτήματος στα Ιωάννινα με την επωνυμία «Αδελφότητα Κερασοβιτών Ιωαννίνων», ο Σμόλικας, όπου έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών.
 

Η Αδελφότητα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και διαθέτει ιδιόκτητο γραφείο στο Καματερό Αττικής, στη διεύθυνση Σμόλικα 21.